Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.



EUGÈNIA ISAURRALDE

* Secretària internacional PMAS Paraguai

El 9 i 10 d'agost passat, amb 200 congressistes habilitats i al voltant de 200 convidats, el Partit del Moviment Al Socialisme (PMAS) va realitzar a Asunción el seu 1r Congrés Nacional.

El PMAS neix l'any 2006 amb l'objectiu de constituir-se en una eina d'organització i participació dels sectors populars al Paraguai. Neix a partir d'una sèrie d'experiències, de militància social i política, d'un grup de joves provinents de l'àmbit estudiantil, comunitari i de la comunicació alternativa que busquen construir un partit revolucionari i socialista.

Aquell mateix any participa en les eleccions municipals presentant candidatures a diverses ciutats del país aconseguint, amb uns 8000 vots, un escó a la junta municipal de la ciutat d'Asunción i, amb això, l'elecció de la primera regidora socialista en la història del país que assumeix un càrrec electiu.

El 1r Congrés Nacional del Partit del Moviment Al Socialisme ha estat el pas final d'un camí començat dos anys enrere amb la seva fundació i el primer pas per a l'inici d'una nova fase històrica que veu el partit com a part del nou govern de Fernando Lugo, experiència plena de desafiaments i riscs, però també de grans oportunitats.

En aquest sentit el Congrés ha estat un moment de síntesi on es van trobar molts esforços que resulten en la construcció d'una eina política per a la transformació del poble paraguaià, el PMAS.

Camilo Soares, Secretari General, va plantejar als congressistes: "Els que conformem aquesta síntesi comencem a recórrer la història de la construcció d'una societat socialista des de fa més de 500 anys. La nostra síntesi ve de cada moment de lluita i resistència i de la constatació del dilema 'Socialisme o Barbàrie' perquè el capitalisme només ens ofereix mort i destrucció. Una altra síntesi és la del poble paraguaià que per primera vegada canvia de govern, d'un partit a un altre, sense un cop d'estat, sense una guerra, fet que constitueix un crit del poble per canviar la història. Per això, el PMAS té un únic objectiu: restablir l'emancipació de la humanitat."

Amb relació a la participació del PMAS en el govern de Fernando Lugo, el Congrés Nacional ha establert que la participació en el govern, ocupant espais dins de l'estructura de l'Estat és només una de les nostres formes d'acumulació de força política i social, no l'única. La possibilitat que presenta l'actual procés de desenvolupar polítiques de caràcter popular i democràtic, ens permet influir en el rumb general del govern, desenvolupar un major vincle amb les masses i alhora potenciar l'organització i la participació popular.

En aquest procés, la nostra línia general d'acció s'ha de contraposar a l'estil tradicional (burgès) de fer política, guiant-se pels ideals i principis del socialisme. L'objectiu principal és impulsar una transformació emancipadora de la societat, la qual només serà assolida a través d'una major organització i participació per fora de les mateixes estructures de l'Estat. El nostre objectiu general haurà de ser la defensa dels interessos de la majoria, apuntalant la construcció d'una nova hegemonia de caràcter popular.
Resolucions de línies generals per al proper període


1. Impulsar el treball polític i d’organització dels sectors populars a través dels espais electius conquerits pel PMAS i els càrrecs executius confiats a la nostra organització.

2. Apuntar a la construcció d’un eix popular que pugui definir el destí d’aquest govern i sigui el suport per als canvis plantejats, entenent que les disputes es donaran dins i fora del mateix. Les aliances davant d’una conjuntura s’han de donar amb actors vius i amb forces polítiques reals que tenen organització i no solament capçaleres.

3. Potenciar els nostres treballs sectorials, territorials i institucionals comptant amb els militants que reuneixen els perfils polítics per a cada cas.

4. Consolidar el nostre instrument polític de lluita (PMAS), generant identitat i vinculació amb els sectors populars a nivell nacional establint els espais orgànics i eines polítiques necessaris per a l’efecte i assumint com a pilar fonamental la formació política.

5. Enfortir la nostra política internacionalista, defensant els processos de pobles germans que avui transiten els seus camins cap al socialisme, sense considerar fronteres imposades, amb la convicció de tenir com a única pàtria la classe obrera.

6. El PMAS, a través de les seves diferents instàncies dissenyarà les estratègies d’intervenció en sectors específics com el moviment estudiantil, el sindical i el camperol.

Etiquetes de comentaris: ,