Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


La crisi a Ucraïna està fent aflorar moltes de les contradiccions del procés de construcció de la Unió Europea. La UE s’ha construït supeditada al projecte imperialista de l’OTAN, a l’ombra, per tant, dels interessos del Regne Unit i els EUA. Això no és cap novetat. Sempre ha estat un requisit previ dels membres de la UE ser membres de l’Aliança Atlàntica. El sotmetiment de la UE a l’OTAN ha estat evident durant les darreres dècades. S’ha expressat en una manca de criteri propi, diferenciat, en tots els àmbits: sobre Cuba, sobre Veneçuela, sobre l’Iran. L’Europa continental ha acompanyat l’imperi anglosaxó en totes i cadascunes de les seves aventures imperialistes a tot el planeta. Ha estat controlada i humilada repetidament pel gegant hegemònic amb un espionatge sistemàtic, posada en tota mena de compromisos diplomàtics per a recolzar els interessos de l’Imperialisme. La vella Europa està completament ocupada per l’OTAN.

Només des d’aquesta perspectiva s’explica l’agressiu intervencionisme dels EUA com a part en un conflicte en el que no hi pinta res. Ara ja és sabut que els EUA han financiat els grups d’extrema dreta i han estat al darrera del cop d’estat que ha portat els feixistes al poder a Ucraïna. De fet, els EUA fan i desfan al seu gust per tot el continent. Tot el que ara passa a Ucraïna no és nou, s’assembla a totes les revolucions taronges orquestrades pels EUA fins al moment. La importància d’Ucraïna en l’estratègia expansionista de l’OTAN resideix en la possibilitat d’instalar-hi bases militars. Forma part del pla expansionista que l’OTAN porta desenvolupant diverses dècades. Una de les principals perjudicades d’aquest conclicte pot ser Europa, un continent que depèn en bona mesura del gas rus. Tanmateix, la UE no està mirant pels seus interessos en la crisi d’Ucraïna, sinó que està completament entregada a l’estratègia de la Guerra Freda que volen imposar els EUA, sotmesa a una escalada de tensió amb Rússia que només pot tenir efectes negatius.

Curiosament una de les contradiccions que ha posat el descobert la crisi a Ucraïna té a veure amb el dret a l’autodeterminació. La convocatòria d’un referèndum a Crimea i la imminent declaració unilateral d’independència d’aquesta República són un problema calent per a l’Imperi. Crimea apel·la al cas de Kosovo com a precedent. La UE i els EUA van recolzar i legitimar la independència de Kosovo per interessos que res tenien a veure amb la voluntat democràtica del poble kosovar. La legalitat del procés va ser qüestionada seriosament en aquell moment, però la seva consolidació com a membre de l’ONU el converteix en un referent que difícilment pot ser obviat.

Allò que la crisi d’Ucraïna posa de manifest és que el principal enemic del projecte europeu és el seu sotmetiment a l’imperialisme. El Regne Unit i els EUA han forçat a Europa a sotmetre’s al seu lideratge militar, a renunciar a la seva sobirania, a uns serveis d’intel·ligència i a un exèrcit propi. De manera similar, ara volen forçar a Europa a sotmetre’s a un absolut domini militar i polític amb l’Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió, un acord de lliure comerç que s’està negociant de manera antidemocràtica, d’esquenes a la ciutadania. Aquest tractat cerca sotmetre els estats al lliure mercat capitalista i desproveïr encara més els pobles de la seva sobirania. És un tractat que sotmetrà encara més Europa a l’imperialisme i que tindrà conseqüències nefastes per a les classes populars.

Els i les comunistes sempre hem estat crítics amb el projecte de la Unió Europea però precisament perquè som internacionalistes i creiem en la cooperació dels pobles d’Europa. Per això seguirem treballant en la construcció d’una Europa social, democràtica, sobirana i lliure de la servitud a la que ens sotmeten l’OTAN i totes les institucions opressores de l’imperialisme.

Etiquetes de comentaris: