Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


L’any 1937, en plena guerra, el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya va encarregar a Miquel Paredes i Lola Anglada la creació d’una figura que simbolitzés la lluita democràtica contra el feixisme. Així va néixer “el més petit de tots”, també conegut com la “mascota de la revolució”, un infant amb barretina, el puny alçat i una senyera.

La figura, de gran concentració simbòlica, s’inspirava en el fragment d’una cançó popular, Els tres Tambors, un antic cant a la pàtria i a la llbertat davant els invasors. La caracterització de l’infant, vestit amb un peto blau de treballador industrial i una barretina, lligava el personatge amb altres infants irreverents de la mitologia popular catalana com el Patufet o el Caganer. Al mateix temps, l’infant amb barret frigi connectava amb les antigues referències revolucionàries dels il·lustrats francesos i amb l’ancestral nen Mithra que adoraven com a alliberador els sotmesos per l’Imperi Romà, mil·lenari símbol de la llum, la raó i el coneixement.

Els i les comunistes de Catalunya reivindiquem avui el “més petit de tots”, com a símbol de la confluència del Front Popular en la lluita per la democràcia i la justícia social. Una confluència que és avui més necessària i urgent que mai.

Tots els motius pels que lluitàvem el 1937, continuen vigents. A l’igual que llavors, ens enfrontem avui a un Estat en descomposició, fruit de la ineptitud d’una classe dominant caciquil i obsessionada pel seu projecte centralista, al davant d’una dreta reaccionària i tirànica que utilitza l’Estat per a la repressió política més inhumana, al davant d’un rei que fuig d’escena davant l’exigència popular de Democràcia, al costat d’una classe treballadora cada dia més conscient i disposada a la lluita per la justícia social i les llibertats nacionals.

Per això pensem que, ara és necessari que recuperem l’esperit, la convicció i els símbols de la nostra lluita, la lluita de la classe treballadora de Catalunya, en solidaritat amb la classe treballadora de tot el món, per una societat més justa, igualitària i democràtica, la lluita del poble de Catalunya i de tots els pobles del món contra l’Imperialisme.

Pel més petit de tots!
República Catalana!

Etiquetes de comentaris: ,