Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


Dimitris Christofias, del Partit Progressista dels Treballadors (AKEL), ha estat elegit president de Xipre

El 24 de febrer passat, la Unió Europea va viure un capítol que va passar molt inadvertit als mitjans de comunicació. Mentre tota l’atenció es desviava cap al conflicte de Kosovo, a l’illa de Xipre, on també hi ha un conflicte territorial des de fa 34 anys, va resultar escollit el candidat del partit comunista (AKEL), Dimitris Christofias, secretari general dels comunistes xipriotes, en la segona volta de les eleccions presidencials de Xipre.

En aquesta segona volta, Christofias es va imposar per un 53,45%, davant el 46,55% obtingut pel seu rival, el conservador Ioannis Kasulides, exministre de Relacions Exteriors. Christofias havia rebut prèviament el suport dels socialistes i del centre-dreta xipriota.

La victòria d’AKEL, Partit Progressista dels Treballadors de Xipre, possibilitarà la implantació de polítiques socials i garantirà una societat més justa. D’altra banda, els comunistes d’AKEL, liderats per l’actual president de la república xipriota, afronten el repte de la reunificació de l’illa. Afrontant un conflicte que manté Xipre dividit en dues parts, la grega i la turca, després de la invasió turca del 1974, moment en què es va crear la República Turca del Nord de Xipre, només reconeguda internacionalment per Turquia.

Dimitris Christofias és el president que va prometre unificar el poble xipriota i ser el líder que assumirà iniciatives específiques per a la solució del problema de Xipre. “Vull adreçar un missatge d’amistat als turcoxipriotes, el missatge d’un combat comú per reunificar la nostra pàtria i gestionar els nostres assumptes sense intervenció estrangera”, va declarar després d’haver votat a Nicòsia.

“Estem perseguint una solució justa basada en les resolucions i les decisions de Nacions Unides. Una solució amb la implementació dels drets humans, inclòs, evidentment, el dret de retorn i propietat dels refugiats, la retirada de les tropes d’ocupació i colonitzadores, i per comprovar totalment el destí dels desapareguts”, va dir el president electe davant de milers de seguidors a la seu dels comunistes d’AKEL.
En les primeres setmanes de mandat, Dimitris Christofias ja ha fet passes per afrontar el repte de la reunificació de l’illa i la solució final del conflicte. Així, ja s’han acordat trobades entre el president comunista i Mehmet Ali Talat, president de la part turcoxipriota, per rependre les negocicions d’una futura unificació de les dues repúbliques, després que en el 2004 fos rebutjat en referèndum el pla de l’ONU, després de la negativa del costat grec, mentre que el costat turc va votar a favor del pla presentat per Nacions Unides.

Gerard Baró

Etiquetes de comentaris: , ,


http://www.avant.cat/avant/uploaded_images/comunismo-704845.jpg