Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.



REDACCIÓ

El 31 d'octubre es fa públic l'Informe de Treball i Salut de Barcelona al Saló de Cròniques de l'Ajuntament de Barcelona amb l'absència de grans mitjans de comunicació. De l'acte, presentat per Isabel Ribas, Presidenta de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i del Consell Assessor de Salut Laboral de Barcelona, se'n treuen conclusions bàsiques per entendre l'estat diferencial de salut dels treballadors segons factors socials, econòmics i de gènere.



Lucía Artazcoz i Imma Cortès, autores de l'informe, van precedir la Isabel amb una anàlisi dels indicadors rellevants de les prop de cent pàgines del document (podeu consultar el document sencer a la web de l'Agència de Salut Pública de Barcelona: www.aspb.cat).
L'acte va durar prop d'una hora i mitja i al final es va obrir un debat interessant. Reproduïm a continuació un resum del document.

Què diu l'informe?

-Descriu l'estat de salut de la majoria dels treballadors entre 16 i 64 anys, de la ciutat de Barcelona.
-Considera a més del treball remunerat, també el domèstic i el familiar.
-No només analitza els indicadors clàssics com són els referents a les lesions per accidents i malalties professionals

Barcelona ciutat activament desigual

-La Barcelona dels serveis és diferent de la resta de Catalunya. La ciutat té una proporció important de treballadors en el sector dels serveis que pateixen menys lesions per accidents però importants problemes muscul-esquelètics i psicosocials.
-Hi ha desigualtat de gènere. Les dones tenen encara més càrrega de treball domèstic i familiar si tenen famílies nombroses i pertanyen a classes socials desafavorides, càrrega que s'incrementa notablement si a més tenen cura d'una persona amb dependència. A més, les empleades domèstiques són el col•lectiu que consumeix més tranquil•litzants i junt amb les de la neteja presenta els pitjors indicadors globals.
-Hi ha desigualtats de classe social. Més atur, més inestabilitat laboral i més riscos presenten els treballadors manuals, sobre tot per la monotonia en la feina i la manca d'autonomia. Les classes desafavorides tenen pitjor salut i conductes més insalubres (excés de pes, sedentarisme i tabaquisme).

+Info: wwwaspb.cat

Etiquetes de comentaris: ,