JUAN LINARES
Fa dos segles, el Bolívar que coneixem va dir que "la llibertat del Nou Món és l'esperança de l'univers". En plena efervescència emancipadora llatinoamericana, ha nascut, aquest cop a la Xina, un nouvingut Simón Bolívar. Concebut a Xichang, va projectar-se cap a l'esfera terrestre per no tornar, com a mínim, fins arribar a l'edat de 15 anys.
Suficient temps geostacionari com perquè, donat el cas, i gràcies a Simón, generacions de comunitats indígenes de l'Amazones puguin rebre classes a distància o sol•licitar ambulàncies aèries. Ciència ficció? Realitat: és el socialisme del segle XXI.
Aquest històric llençament constitueix un gran avenç per a Veneçuela i l’Amèrica Llatina. Una altra missió, la primera ultraterreste, impulsada pel ministeri per al Poder Popular de Ciència i Tecnologia veneçolà amb la col•laboració del govern xinès.
Simón Bolívar atorga així la independència tecnològica i científica al poble veneçolà. Sense finalitats militars ni mercantilistes, un avenç sense fronteres geogràfiques ni límits en el coneixement, Simón és el quart satèl•lit llatinoamericà llençat a l'espai, després de Mèxic, l’Argentina i el Brasil. Quan estigui plenament operatiu, a inicis de 2009, s'entregarà a Cantv (Compañía Anónima Nacional Teléfonos de Venezuela ) que, tot s'ha de dir, va ser nacionalitzada el maig de 2007 per assumir el repte de crear "la concepció socialista del servei de telecomunicacions". Aquesta filosofia no entra en l'execució dels 5.596 milions de beneficis de Telefònica d'aquest any.
Independència tecnològica
Simón Bolívar suposa la sobirania tecnològica de Veneçuela: cap país podrà controlar la transmissió de dades, veu i imatges entre les institucions de l'Estat , les missions i les del país amb d'altres pobles. Veneçuela es converteix així en el país amb més ràpid creixement en matèria satel•lital del món. En només tres anys, gràcies al conveni de transferència tecnològica acordat amb la Xina, avui el país compta amb un total de 90 especialistes que en un futur molt proper seran capaços de fabricar, llençar (des del seu propi cosmòdrom veneçolà) i controlar un altre satèl•lit; però el més destacat és que, a més, Veneçuela serà capaç de donar assessoria tecnològica a altres pobles per què puguin llençar els seus satèlits.
Un satèl•lit socialista
Venesat-1, cobrirà necessitats de la societat de la informació: les zones històricament invisibilitzades ara tindran igualtat d'accés a la informació, telèfon i Internet, potenciant així l'actual funció dels Infocentres i dels Centres Bolivarians d'Informació i Telemàtica que a dia d'avui no arriben a tots els racons del país. A més, els mil Mhz que proporciona Simón suposen un estalvi per a l'Estat de 2 milions de dòlars mensuals, i amplia fins a 24 els canals de ràdio i televisió que tindran temàtiques culturals i educatives.
Es consoliden, amb aquest projecte socialista, programes socials associats a la Teleeducació i a la Telemedicina: s'amplia d'aquesta manera l'accés a l'educació mitjançant les classes a distància, les biblioteques virtuals i l'intercanvi entre universitats del món, així com els tractaments, consultes o assistència mèdica dels poblats i comunitats on abans no es podia arribar. S'ha acabat la brecha digital que divideix la societat de la informació a Vençuela i Llatinoamèrica.
Fonts:
Ministerio del Poder Popular para la Ciencia y la Tecnología http://www.mct.gob.ve/
Agencia Bolivariana de Actividades Espaciales http://www.abae.gob.ve/
Compañía anónima nacional de Venezuela http://www.cantv.com.ve
Wikiquotes www.wikiquote.org/
Sabies que...
...a l'espai hi ha uns 5 mil 500 satèl•lits, i només 500 són operatius mentre que la resta és brossa espacial.
...el satèl•lit, situat sobre òrbita uruguaiana, transmetrà en banda C (ràdio i televisió), KU (dades i Internet) i KA (televisió digital).
...el govern preveu enviar un altre satèl•lit d'observació de la terra el 2013.
Etiquetes de comentaris: Internacional, Veneçuela