Quim Cornelles: "La Fundació treballa per a l'articulació de l'esquerra social amb la perspectiva del Front d'Esquerres en l'àmbit social i cultural"
Després de quatre anys de reimpuls de la Fundació Pere Ardiaca hem volgut saber quina és la situació actual i quines són les seves perspectives de futur. Des d’Avant hem entrevistat a Quim Cornelles, director de la Fundació Pere Ardiaca
Gerard Baró: L'activitat de la Fundació està en augment, s'ha passat dels inicis dels Cafès dels divendres a tenir un ventall molt obert d'activitats. Quins són els objectius de la fundació en aquest moment i com pretén assolir-los.
Quim Cornelles: Els cafès dels divendres són un element clau del projecte de la Fundació. Són un espai regular que permet articular, bastir un projecte, però també són un element que permet prendre el pols a la societat, escoltar el que fan les altres entitats, companys i companyes d'esquerres especialitzades en algun tema, etc.. Hem d'aprendre a escoltar, a vegades les respostes estan fora, però tots tenim la mania de començar de zero i pensar que el nostre procés i les nostres reflexions són úniques... Actualment el model capitalista afavoreix la dispersió i incomunicació dels moviments associatius, hi ha moltes organitzacions que fan una gran feina però estan molt especialitzades i, de vegades, els hi falta una visió més ample del propi sector, una visió general i crítica del món.
Penso que aquesta és la clau del projecte de la Fundació: ser capaç de crear unitat de la diversitat. A partir de buscar els punts en comú, de connectar amb allò de viu a la societat que intenta, amb més o menys èxit, donar respostes d'esquerra. L'altra gran clau és el treball col•lectiu.
Els nostres objectius passen per contribuir a la superació del capitalisme com a sistema social, actualitzant el pensament emancipador, tornant a Marx i utilitzant el marxisme de forma creativa. Per assolir aquest avenç cap al socialisme necessitem construir un Front d'Esquerres, que s'expressi als diferents àmbits d'activitat humana (polític, social, cultural i ideològic, món del treball, solidaritat). Que s'orienti per un esperit unitari, per a fer front als reptes plantejats a la classe treballadora, i els seus aliats, en cada fase a mesura que avancem en un sentit socialista.
Els i les comunistes que participem a la Fundació Pere Ardiaca actuem principalment en el front ideològic i cultural, i és a través de la reflexió i actualització sobre, i per a, la construcció del Front d'Esquerres, i amb l'organització mateixa de les seves bases, la societat civil alternativa, en el nostre front de lluita com millor podem servir al projecte comunista.
GB: Aleshores, la Fundació esta creixent molt?
QC: Sí. El projecte de la Fundació està consolidant-se, després d'un procés acumulatiu de quatre anys. Avui la Fundació Pere Ardiaca és reconeguda com un espai sociopolític important de l'esquerra política i social d'aquest país, una generadora d'iniciatives i un centre de recursos important de l'esquerra. A més podem dir que som útils a l'organització social d'esquerres i als comunistes, a través de la divulgació i la reflexió. Molts i moltes comunistes ho han entès així i s'han organitzat políticament a partir del seu contacte amb la Fundació.
GB: Sobre quin ventall social s'esta movent la fundació?
QC: La Fundació Pere Ardiaca és l'eina de la que s'ha dotat el PCC per treballar a l'àmbit intel•lectual, professional, social i cultural, generant i debatint idees des de l'òptica marxista. I és per això que la Fundació treballa per a l'articulació de l'esquerra social amb la perspectiva del Front d'Esquerres en l'àmbit social i cultural. Volem, modestament, contribuir a la unitat de les esquerres, la unitat dels treballadors i la unitat dels comunistes per crear una correlació de forces favorable a aturar i donar la volta al neoliberalisme. Construir una alternativa real al capitalisme.
El ventall social de la Fundació va des del moviment obrer fins al món acadèmic, passant pels treballadors i treballadores intel•lectuals i el món associatiu. És un ventall molt ample que inclou treballadors manuals, tècnics de l’administració pública, el món universitari, professionals autònoms, científics i investigadors/es a creadors culturals.
GB: Un dels objectius de la fundació és ajudar en l'aportació en els ideals marxistes i progressistes, com esteu treballant la qüestió de la crisis financera mundial?
QC: Bé, la Fundació és un dels pocs centres que ha reivindicat obertament la validesa del pensament de Marx i Engels. El Seminari de Pensament de Marx i Engels, pel qual han passat unes 150 persones en tres anys, moltes d'elles quadres comunistes i de les altres esquerres d'aquest país. Arran de la crisi financera, s'han incrementat exponencialment les ventes de Marx al món. La gent busca respostes. De sobte, la teoria del valor treball i el capital fictici, passen a ser arguments científics respectables i respectats. En aquest sentit, hem portat en els dos darrers mesos alguns dels més grans economistes crítics a nivell mundial, com són el Samir Amin i el Michale Krätke. Podreu llegir-lo i/o veure'ls a la web properament!. L’any en curs tenim un seminari per analitzar el capitalisme en crisi en el debat dels dissabtes al matí. Però farem activitats i jornades diverses per a reflexionar com hem arribat aquí, en quin punt estem i com en sortim. Aprofito l'ocasió per a fer una crida a tots i totes les camarades del Partit a contribuir-hi activament. Etiquetes de comentaris: Cultura, Fundació Pere Ardíaca