Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


ELIO GÁMEZ

Què és l'ICAP?

L'Institut Cubà d'Amistat amb els Pobles és una institució social, de caràcter no governamental, no del tipus ONG, que es guia, sense por a dir-ho, per les línees del nostre Partit Comunista.
És el referent del moviment de solidaritat amb Cuba. Es va crear l'any 1960, tot just després de la Revolució, amb l'objectiu de canalitzar tota la solidaritat que s'exercia cap al nostre país i la que Cuba exercia cap a altres pobles del món.

Amb quantes organitzacions amigues teniu relació?

Actualment, tenim relació amb 2037 organitzacions de solidaritat i amistat en 148 paisos. A Europa, són unes 700 les organitzacions amb les que mantenim relació.

Quina funció cumpleixen aquestes organitzacions?

Totes aquestes, exerceixen un treball importantíssim, perquè compleixen les prioritats de cada moment, que són tres:
Primer, la lluita contra el bloqueix en totes les seves manifestacions. Segon, la divulgació de la realitat del nostre país, en contraposició a les campanyes de desinformació i tergiversació sobre Cuba que tenen lloc als grans mitjans de comunicació, que ja sabem en mans de qui estan. Tercer, un paper vital que desenvolupa el moviment amb els partits d'esquerra, en les seves publicacions, premsa alternativa, butlletins digitals, internet, etc. Tot en conjunt fa que la realitat arribi cada cop a més persones, tasca prioritària juntament amb la labor contestatària a la política dels governs europeus i de la institució europea, sovint subjectiva amb nosaltres i en ocasions lamentablement aliniada a la política del govern dels EUA. Finalment, una altra prioritat molt important, és l'exigència de lliberat dels 5 cubans empresonats injustament acusats a presons dels EUA.

Pel que fa als Cinc, estan pagant amb víctimes un procés polític amanyat, contra cinc joves que estaven lluitant contra el terrorisme que s'engendra contra el nostre país als EUA.

Quina relació teniu amb Defensem Cuba?

Defensem Cuba és un lloc de referència obligatori a l'estat espanyol. Catalunya és una terra molt solidària. Contem amb molts amics, casals en cada ciutat o municipi. Defensem Cuba ha pogut coordinar el treball de tots aquests casals, com a plataforma que ha traçat tasques vitals.
Des dels anys 90, ha jugat un paper decisiu, i nosaltres n'estem molt agraïts. En primer lloc, per la seva solidaritat política, sense dubte la més important, però també en la material, sobre tot en plena crisi dels anys 90, en el que nosaltres anomenem Període Especial, període que encara patim però amb menys intensitat. Mai oblidarem els ajuts dels nostres amics catalans en forma de materials que van consistir en medicaments, equips mèdics, aliments especials, materials deficitaris, etc.

Nosaltres valorem el sacrifici que fan els nostres amics en aquest sentit. Defensem Cuba és per nosaltres un exemple de treball, de coordinació.
Nosaltres, els cubans, no ens cansem de repetir el factor de la unitat, deixant de banda les diferències que ens poden separar, treballant pels elements comuns.

Què entens per solidaritat?

Per nosaltres, és un deure, és l'entrega d'una persona per una causa comuna o d'altres que la fas teva d'aquest planeta. Nosaltres, som cubans, i no podem oblidar que estem construint el socialisme. Ja ho deia José Martí, "patria és humanitat". I per nosaltres, la pàtria és el planeta. El Che deia que un no podia acostar-se a dormir tranquil sabent que en qualsevol lloc del món s'estava cometent una injustícia.
Molts cops la lluita armada la fem nostra, i sempre que hi hagi una injustícia, una persona passant gana, essent explotada, pot comptar amb el suport d'altres, que des de llocs diversos, l'hi dona suport en la seva causa.

Ens sentim molt orgullosos de rebre solidaritat, i ho fem sense cap complexe, perquè nosaltres brindem molta solidaritat: amb tot aquell que necessiti un trocet de pa, nosaltres estem disposats a partir el trocet de pa que tinguem.

Solidaritat no vol dir donar el que et sobra, sino donar inclús el que pràcticament tú no tens.

Sempre parlem de la solidaritat cap a Cuba, però què em podries dir d'aquesta solidaritat de Cuba cap a la resta de paissos?

En aquest moments, tenim més de 50.000 cubans servint com a col·laboradors/es de la salut i l'educació, portant els seus serveis als llocs més recòndits, com la selva i muntanyes de llatinoamèrica o Àfrica. Llocs de treball fins i tot molt extrems.
Aquest any, hem practicat 1.6 millions d'operacions de la vista: se’ls ha tornat de la visió a milers de persones del continent llatinoamericà, cas contrari haguéssin restat cegues per manca de recursos.
Això és la labor humanitària, això és la solidaritat: posar-te en funció dels desposeïts, ajudar, contribuir amb el teu esforç.
Mentre altres porten la guerra, les armes, a altres pobles, com és el cas dels imperialistes norteamericans, Cuba com a país molt petit porta la salut, l'educació, la cultura a altres pobles. Ho veiem com un deure, com a resposta a la solidaritat que rebem.

Aquest any es compleix el 50è aniversari del triomf de la Revolució Cubana. Què vol dir per a tú ser revolucionari avui a Cuba?

És una fita continuar portant endavant el procés de la revolució. La nostra màxima aspiració és contruir el socialisme, i ho tenim clar: és la única alternativa que té el nostre poble de continuar sent lliure, independent, de mantenir la nostra soberania, vivint a tan sols 90 milles de l'imperi més poderós del planeta que ens castiga, ens bloqueja i que amb hostilitats no es perdonen que volguem un sistema diferent al que s'ha imposat a Amèrica Llatina.
Això és possible gràcies al suport de la majoria de la població cubana. Sempre hi ha un percentatge que pot no estar d'acord però la gran majoria si que ho està. És un procés que no és perfecte, amb errors, però que te voluntat de rectificació.

Estem en un procés de perfeccionament contínu. És un laboratori d'idees, perquè no existeix una recepta, no es poden importar per cap revolució. Cadascú té les seves característiques, experiències, i s'han d'estudiar, tant si van ser bones com dolentes.

I en això estem, ningú és infalible, qualsevol es pot equivocar. No podem traicionar els principis d'aquells que van lluitar inclús donant la seva vida.
Vull agraïr finalment als companys de Defensem Cuba, als casals d'amistat i als companys del PCC que sempre ens han acompanyat al moviment i com a partit amb el nostre país.

Gràcies.
Gràcies a tú.

Etiquetes de comentaris: ,