Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


MIQUEL ÀNGEL SÒRIA

No sé per què, però tinc una estranya sensació. Una de les meves arrels –potser és la més important?- s’enfonsa a l’illa Galàpagos i allà és descoberta per Charles Darwin, científic viatger a bord del Beagle.

És una sensació o és un somni a imatge del que n’és objecte el Gregor Samsa a La metamorfosi.
Malgrat tot, sigui una simple sensació o un somni profund, segueix i em veig sortint de les aigües, posant els peus o les aletes a terra ferma, i iniciant un camí, irreversible, cap a la plena consciència com a ésser humà. I un cop a terra ferma, començo a evolucionar. No em detindré en passos entremitjos i aniré al moment en el que, com a conseqüència del desenvolupament del sistema nerviós puc establir lligams amb els altres companys del grup. “La socialització augmenta l’eficàcia del grup” (Jacques Ruffié).

Amb una gran velocitat he travessat tots els estadis evolutius i m’he posat a la taula a escriure: “Amb una gran velocitat he travessat...” Ja han coincidit el que semblava un somni amb la sensació d’estar somiant. Quelcom està passant aquest any commemoratiu del bicentenari del naixement de Charles Darwin i dels 150 anys de la publicació de L’origen de les espècies.

Paral·lelament a la celebració estem vivint una forta ofensiva dels creacionistes que, amb lligams religiosos, ens volen fer ser descendents d’Adam i Eva. A Usamèrica en són molts i aquí, l’actitud de la Conferència Episcopal, els hi dóna ales –i no d’àngel precisament-.

Malgrat tot, la cultura ens permet avançar encara que moltes vegades de forma inconscient . I això em planteja una inquietud: Serem capaços d’evitar la destrucció de l’espècie humana? Tindrem temps d’arribar a descobrir l’anella perduda?Em quedo amb aquesta reflexió de l’antropòleg cultural Marvin Harris:
“Com demostren els fets, hem de rebutjar, per manca de base científica, les pretensions de que existeixen races superiors i inferiors i de que les divisions jeràrquiques intra i intersocials són conseqüència d’una selecció natural i no d’un llarg procés d’evolució cultural. Hem de reconèixer fins quin grau no podem controlar encara la selecció cultural i hem de lluitar per arribar a controlar-la mitjançant l’estudi objectiu de la condició humana i dels processos que es repeteixen al llarg de la història”.

Etiquetes de comentaris: