MARTA CURRAN I FÀBREGAS
El passat 17 de juny la Fundació Pere Ardiaca va celebrar un molt merescut homenatge a la companya i lluitadora Soledad Real, que ens va deixar el mes de febrer d'aquest mateix any. La trobada es va realitzar a la plaça Sant Just, del Barri Gòtic de Barcelona al costat de la Llibreria Pròleg que també va voler participar en aquesta celebració, sent la última que organitzen abans del trasllat cap a la nova llibreria al carrer Sant Pere més Baix. Unes cent-vint persones van voler participar en aquest acte, entre d'elles l'escriptora Antonina Rodrigo, la historiadora Mary Nash, la presidenta de l'Insitut de les Dones Marta Selva i el president de l'ACIM Mariano Aragón.
La seva neboda, Núria Salamé actual presidenta de l'ACAPS (Associació Catalana d'amics del poble saharaui) va voler agraïr a totes aquelles persones que es trobaven presents i les que van estar al costat de Soledad durant aquests últims mesos de la seva vida. Per altra banda, Carmen Plazuelo, coordinadora d'història de la Fundació Pere Ardiaca va exposar què va significar Soledad per a la fundació i el per què d'aquest homenatge. En el seu discurs, Carmen va fer émfasi de la importància de celebarar actes com aquest per tal de fer jústicia i poder recordar el treball de totes aquelles dones que van jugar-se la vida pels seus ideals tot patint-ne les conseqüències i que encara avui dia no se'ls ha vist recongut el seu esforç. També va anunciar que està previst posar el seu nom en una escola d'adults de la Barceloneta on durant tants anys Soledad va estar col·laborant a favor de l'alfabetització de les dones del barri.
Després d'un llarg any de treball intens i de rigor, la Fundació Pere Ardiaca va presentar el material de l'exposició que recull les vivences de la companya Soledad i preten transmetre el llegat de valors i coneixements que va deixar aquesta gran dona. En l'acte es va presentar el llibre autobiogràfic, “Las ventanas de Soledad” escrit per Fernando Hernández Holgado que fa un repàs dels anys de lluita i repressió de la homenatjada i on s'incorporen entrevistes d'algunes de les persones que van estar treballant amb ella durant aquesta època. Junt amb la presentació del llibre, es va projectar el video on es dona vida a aquest relat d'històries i on es pot comprovar la intensitat i la força de les paraules de Soledad. Convençuda plenament dels seus actes i de la seva manera de pensar, intenta transmetre aquesta coherència i valentia a aquells qui l'escolten. Realment val la pena veure aquest vídeo i retenir alguns dels missatges que ens dona Soledad per tal de no baixar la guàrdia i seguir lluitant pel que creiem que és just.Etiquetes de comentaris: Catalunya, Memòria Històrica