Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.



Castells amb Carod-Rovira

SÍRIUS
Barcelona

El conseller en funcions d'Economia, Antoni Castells, considera que el PSC “corre perill de convertir-se en un partit marginal. Després de dies de gestos significatius d'oposició al rumb que emprenia el PSC de José Montilla, ha dit clarament que el PSC s'ha de reconstruir, que li cal un canvi de rumb radical i que, d'entrada, “ha de ser autònom i independent del PSOE”. Castells, ha dit que aquesta feina s'ha de fer des de dins del PSC i no sota unes noves sigles o un nou partit, i que: “hi ha molta gent dins del partit que pensa igual i que no es conforma amb el PSC actual”. Y va citar alguns noms com Marina Geli, Montserrat Tura, Àngel Ros o Ernest Maragall.

Castells aprofità l'acte de presentació del llibre de Josep Ramoneda Contra la indiferència, al Cercle d'Economia, per donar públicament les primeres pistes sobre el seu nou projecte polític. Castells va dir que Catalunya necessita “un ampli moviment de reformisme radical, regeneracionista, que ajudi a recuperar la confiança dels ciutadans en la política” i va advertir que Catalunya viu “un gravíssim procés de degradació de la vida pública que no s'arregla amb un canvi de president”'.

“Calen persones amb coratge que estiguin disposades a assolir majories per endegar les reformes necessàries”, va remarcar. Castells, això sí, va evitar parlar de Josep Lluís Carod-Rovira, amb qui podria estar treballant per confeccionar el nou projecte, i va demanar un vot de confiança per al futur president de la Generalitat, Artur Mas. “Es mereix un marge de confiança”, va dir, però advertint d''un problema de fons, de manca de líders i de regeneració política”.

L'Espanya fallida

Castells ha considerat que Espanya “és un 'estat-nació fallit” perquè el poder polític de Madrid no és prou fort per imposar-se amb força a la perifèria de l'estat i “ni Catalunya ni el País Basc no són prou forts per independitzar-se”. Va lamentar que el poder econòmic s'hagi globalitzat mentre el poder polític s'exerceix localment. “Els mercats i les agències de qualificació continuen exercint molta influència amb arrogància, sense contrapès de l'acció política”.

Sense escó al Parlament i allunyats de les direccions dels seus partits, PSC i ERC, els dos polítics plantegen la necessitat d'articular un nou espai de català de centre-esquerra socialdemòcrata que pugui plantar cara CiU. L'encara vicepresident del Govern veu com a model l'Entesa Catalana de Progrés, la coalició del tripartit al Senat.

Apartats de la primera línia política, Castells i Carod-Rovira estarien maniobrant al marge de les seves respectives formacions, el PSC i ERC, amb l'objectiu de fer un diagnòstic sobre el futur que ha de seguir l'esquerra catalana per plantar cara a la nova hegemonia de CiU. Carod, vicepresident del Govern en funcions, no ha participat en cap acte de campanya de Puigcercós, que el va excloure de la candidatura amb l'argument que volia promoure una renovació de cares. Castells, conseller d'Economia en funcions, tampoc va formar part de la candidatura socialista, però en aquest cas va ser ell qui se'n va apartar.

Coincidència d’objectius

Segons informen diversos mitjans, la coincidència d'objectius entre Carod i Castells podria provocar un acostament entre alguns sectors d'ERC i l'ala més catalanista del PSC, tot i que això no hauria de passar necessàriament per articular un nou projecte polític. Ambdós polítics, que han jugat un paper clau en els darrers anys, s'han desmarcat molt de la direcció de les seves formacions. L'allunyament de Carod amb la cúpula que encapçala Puigcercós és evident i Castells no s'ha cansat de reclamar gestos de fermesa del PSC davant el PSOE, allunyant-se molt dels plantejaments de José Montilla.

Tant Carod com Castells coincideixen que seria necessari articular un espai de centreesquerra socialdemòcrata, amb alguns tints liberals i un fort component nacional per plantar cara CiU. La idea seria que la federació nacionalista no fos l'única veu que s'identifica amb Catalunya a Madrid i, en aquest sentit, consideren que un dels problemes del Tripartit ha estat que no ha tingut veu pròpia a la capital de l'Estat, sinó que s'ha dividit en tres opinions discordants. Carod apostaria per copiar el model de l'Entesa Catalana de Progrés, la coalició de PSC, ERC i ICV-EUiA al Senat que permet, entre d'altres coses, que els socialistes catalans s'atreveixin a votar a la cambra alta en contra del PSOE.

Etiquetes de comentaris: