Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.




AGUSTÍ GUERRERA

El 2 de juny 2010, el Stockholm International Research (SIPRI) va publicar el seu informe anual:
En 2009, el mon va destinar un billió 531.000 mil milions de dolars als gastos militars, que representen un augment del 5,9% en termes reals en relació al informe de l'any 2008 i un augment de 49 % dés de l'any 2000.

Els EUA, sempre els primers en termes de despeses militars, van invertir l'any passat, en aquest sector, 661.000l millons de dolars, és a dir 47.000 millons més que en 2008. El SIPRI subratlla que el creixement americà, representa més de la meitat (54%) del increment mundial.

En llur anàlissi, el SIPRI ha subrrallat deu paisos pel volumen de despeses: EUA, 661.000 milions; Xina, 100.000; França, 6.900; Reine Unit, 58.300; Russia 53.900; Japó, 51.800; Alemanya, 45,600:
Aràbia Saudita, 41.300; India 36.300, i Itàlia, 35.800.

Aquestes xifres brutes poden semblar esquerpes, i en realitat ho són, pero també són indispensables per a qualsevol anàlisi. Alhora, es notarà que les despeses militars no han estat afectades per la crisi. Tots els governs les estimen prioritàries.També és interessant examinar l'utilització que es fa d'aquests crèdits. Una part important es destina a les armes de tota naturalesa y comprès nuclears. En lo que es referèix amb aquestes últimes, el SIRPI estima en 8.100 el nombre de caps nuclears operatius disponibles en 2009 en mans de vuit potències:EUA, Russia, Xina, Gran Bretanya, França, India, Pakistan i Israel.

Aquests crèdits cobreixen també amb una bona proporció, d'altres operacions exteriors batejades
púdicament "manteniment de la pau", particularment a l'Afganistan, les quals augmenten
constantment en termes d'efectius i de cost per batre nous records.

Tals quantitats són alarmants: durant l'any 2010 seguirà produint-se una tal progressió?.
Fins on és possible d'anar? Quantes guerres "colonials" disfrassades "d'humanitàries" acompanyaran la nostra civilització? Quantes víctimes humanes i destrucció de riquesa haurem de suportar? Una cosa és evident: són tant més alarmants que totes soles reflexen les polítiques de força actuals o previsibles.

Es per lo qual, veure reduir-se de manera molt sensible aquestes despeses, constitueix una
reivindicació urgent com part integrant de l'acció per la pau i el desarmament. Cal doncs que totes
les forces d'esquerra ho prenguin en compte amb formal decisió.

--

Els comentaris són extrets d'una nota publicada al darrer n° de la revista "le Réveil des Combattants", organ de l'"Association Republicaine des Anciens Combattants" (A.R.A.C.),signat per Claude Delevac, membre del Comité Director de l'IDRP i Bernard Hugo, antic senador, President del IDRP. (Institut de Documentation et de Recherche sur la Paix).

Etiquetes de comentaris: