Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


El Partit dels i les Comunistes de Catalunya va presentar la seva aportació al XIX Congrés del Partido Comunista de España, celebrat els passats 15, 16 i 17 de novembre. L’aportació del PCC va centrar-se en 3 punts principals: la lluita contra el neoliberalisme, la unitat comunista i la necessitat d’un projecte Constituent per a Catalunya i per a Espanya, que asseguri les bases d’una República Catalana i una República Federal dels Pobles d’Espanya. Reproduïm aquí un el fragment relatiu a la República Catalana. (http://partit.pcc.cat/2013/11/aportacion-del-pcc-al-xix-cngreso-del_14.html)

Els i les comunistes defensem un projecte de construcció nacional inseparable de la seva dimensió social, democràtica i inclusiva. Això ens confronta amb el projecte de nació identitari, territorialista, historicista i etnicista que caracteritza la dreta nacionalista.

Cal reforçar l'aposta republicana i federalista com una opció que combina la democràcia, la sobirania i la justícia social. Cal fer-ho davant les opcions de dretes del nacionalisme conservador o d'un sobiranisme comprensiu amb les polítiques neoliberals vinguin des de Madrid, Frankfurt o Brussel·les.

El PCC defensa la necessària confluència de la lluita social, democràtica i nacional. Volem desenvolupar l'autogovern de la nació catalana perquè tenim dret democràtic a fer-ho. L'oligarquia terratinent i centralista espanyola, ha fet i encara fa, molts pactes històrics amb part de la burgesia catalana. Per tant el desenvolupament de marcs d'autogovern és una forma d'afrontar la lluita de classes a Espanya ja que nosaltres defensem aquest autogovern sota uns paràmetres d'aprofundiment de la democràcia política i social. Objectivament la lluita dels pobles d'Espanya que aspiren a més autogovern és aliada de les lluites socials i econòmiques de la classe treballadora espanyola i del conjunt dels pobles d'Espanya.

Avui les forces conservadores volen aturar les potencialitats d'aquesta confluència de mobilitzacions que posen en qüestió l'ordre polític, social i econòmic sorgit dels pactes de la transició.

El PCC aposta per processos Constituents a Europa, Espanya i Catalunya i des del comunisme hem d'actuar en cada un d'aquests ja que no funcionen de forma aïllada i es retroalimenten en positiu i en negatiu.

La crisi de Model d'Estat aprofundida per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l' Estatut de l'any 2010 que ja venia precedida per una forta campanya anticatalana i posteriorment les propostes recentralitzadores del PP i els atacs a la llengua i cultura catalanes han evidenciat la necessitat de desenvolupar una proposta Constituent per a Catalunya.

En la cultura del PSUC ( especialment per part del secretari general, Joan Comorera ) i en la tradició republicana i federal catalana i espanyola, trobem de forma reiterada la utilització del concepte República Catalana.

Per al PCC la República Catalana significa:

1. Una proposta de Via Federal de Lliure Adhesió o Federalisme amb dret d'Autodeterminació que estableix una relació entre pobles lliures i iguals.

2. Una proposta constituent amb contingut de plena democràcia política, econòmica, social i cultural.

3. Una proposta d'estat propi com a superació de l'estatus polític de Catalunya que ja no pot ser dimensionat sota una comunitat autònoma del Regne d'Espanya.

El PCC aposta, per una República Catalana Social, Democràtica i Lliurement Federada.

Els i les comunistes del PCC hem treballat i treballem també per a un projecte constituent per al conjunt d'Espanya. L'avanç d'aquest projecte constituent a Espanya està indissolublement lligat a l'avanç de les nostres propostes per a Catalunya. Proposem doncs un nou projecte de convivència entre Catalunya i la resta de pobles d'Espanya basats en una relació de lliures i iguals i emparats en un nou marc republicà, federal i cooperatiu.

El PCC defensa una República Federal dels pobles d'Espanya, plurinacional, pluricultural i plurilingüe.