Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


L’alternativa a l’Europa de l’austeritat i les retallades està en marxa. El Partit de l’Esquerra Europea, que aquest cap de setmana ha celebrat el seu quart congrés a Madrid, ha acordat la seva plataforma programàtica per a les eleccions al Parlament europeu del proper 25 de maig del 2014. I ha triat també un candidat comú per a la trentena de formacions que concorreran sota el seu paraigües: serà Alexis Tsipras, cap de la Syriza grega.

Esquerra Unida i Alternativa és la formació catalana membre del PEE i ha participat en aquesta trobada. “Avui hi ha un projecte comú per a tota Europa, alternatiu al de la dreta i el de la socialdemocràcia”, ha saludat el seu coordinador general, Joan Josep Nuet, que ha treballat amb Tsipras aquests dies. EUiA, a més, ha aconseguit que el PEE, una de les principals famílies polítiques del continent, doni el seu suport a “la consulta pacífica” en aquells territoris on la ciutadania ho reclama, com Catalunya.

La lluita contra el deute, el combat de les polítiques d’austeritat que dicta la troika amb la connivència de conservadors i socialdemòcrates i la formulació d’una alternativa han centrat els debats des de divendres fins aquest diumenge al congrés del PEE a Madrid de mig miler de delegats d’una trentena de formacions, com Die Linke  alemanya, la Syria grega, el Partit Comunista francès o EUiA. El PEE ha acordat celebrar l’abril vinent una cimera a Brussel·les sobre el deute, i aplegar forces polítiques i moviments socials europeus la tardor vinent en el primer Fòrum Europeu de les Alternatives. A més, Barcelona ha estat triada per acollir, a inicis de la primavera, unes jornades sobre ‘Repensar Europa’.

Tsipras, cap simbòlic d’”un projecte antagonístic a les forces neoliberals”

Per simbolitzar que aquesta alternativa existeix, el PEE també ha triat el seu candidat a presidir la Comissió Europea després de les eleccions del maig proper: és Alexis Tsipras, el líder de Syriza, que ha aconseguit esdevenir la primera força de l’oposició a Grècia i que ha despertat grans esperances a Europa amb la seva experiència d’unitat de les esquerres. Tsipras ha rebut el suport del 84,1% del mig miler de delegats aplegats a Madrid. El PEE és crític amb la figura de candidat a la presidència de la Comissió, perquè considera que es tracta d’una maniobra del Partit Popular i del Partit Socialdemòcrata europeus per envernissar la UE amb una aparença democràtica que no té, però amb l’elecció de Tsipras ha volgut expressar que, amb tot, hi ha alternativa.

Representem “un projecte antagonístic a les forces neoliberals que han creat una Europa de la pobresa, una Europa de la destrucció” de l’Estat del Benestar, ha declarat Tsipras després de ser escollit, i ha criticat que “les forces que han construït aquesta Europa d’avui temen a la democràcia”. Enfront d’això, ha afegit, “l’esquerra europea té l’oportunitat històrica de presentar la seva alternativa a tots els pobles amb la candidatura a la presidència de la comissió”. Defensem “una Europa social de la pau, la solidaritat i la democràcia”, ha dit Tsipras, que ha assegurat que la seva no és una candidatura dels països del sud, sinó de totes les esquerres transformadores. “Els nostres límits no són geogràfics, però sí ideològics i programàtics”, ha asseverat.

Nuet: “una alternativa profundament europeista”

En la mateixa línia el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha declarat durant el congrés que “Europa està en perill, i l’ideal europeu està sent transmutat, modificat, per les polítiques d’austeritat, en les quals creuen tant la dreta com la socialdemocràcia europees, com molt bé indica el pacte que s’ha fet a Alemanya entre la CDU i l’SPD”, i que les bases d’aquestes formacions han aprovat precisament aquesta setmana. “Fa falta una alternativa, no des de l’euroescepticisme, des de la negació d’Europa, sinó una alternativa profundament europeista, i aquest congrés és un pas de gegant per construir una alternativa global europea”, ha afegit Nuet, que ha titllat la candidatura de Tsipras de “simbòlica més enllà de Grècia”.


En defensa de les “consultes democràtiques i pacífiques”

El congrés ha aprovat aquest diumenge el nou document polític del PEE amb un suport del 93%. EUiA ha treballat perquè aquest text inclogui una referència al dret a l’autodeterminació. El document reconeix “els drets històrics dels pobles” i l’heterogeneïtat dels diferents casos, blindant-se així contra comparacions poc justificades de casos com el català o el de la Padània. Davant d’això, el text defensa que cal garantir “un debat ben informat i consultes democràtiques i pacífiques dels pobles afectats”.

El congrés també ha aprovat, amb un 85% de suports, la plataforma programàtica que ara servirà a les formacions que integren el PEE per desenvolupar els seus programes en base a sis eixos temàtics. Els va presentar al congrés el membre de l’executiva del PEE i responsable d’Europa d’EUiA, Toni Barbarà. El primer eix tracta de “resistir i sortir d’aquesta austeritat insuportable”. I fer-ho a través d’una regeneració democràtica, en segon lloc: “enfront de les carències democràtiques cal recuperar el poder per la ciutadania; necessitem una nova reestructuració, que sigui el poble qui comandi”, ha explicat Barbarà. “Europa ha de ser social, ha de tenir serveis públics, o no és Europa; no ens hi reconeixem i no la volem”, ha afegit en tercer lloc. També “volem un nou model de creixement” i unes “relacions solidàries i diferents entre pobles”, ha recordat el responsable d’Europa d’EUiA. En cinquè lloc, “Europa ha de ser l’Europa de la pau”, ha dit. Finalment, el sisè eix defensa la necessitat d’impulsar polítiques ecologistes.

El congrés també ha aprovat una trentena de mocions, entre elles tres d’EUiA en defensa dels mitjans de comunicació públics, dels serveis i béns públics, i en suport a l’autodeterminació del Sàhara.

El PEE també ha reescollit el seu president, Pierre Laurent, amb el 78,6% dels vots a favor, i ha designat la resta de l’executiva que dirigirà la formació en els propers tres anys. Una trentena de formacions han acudit al congrés de Madrid amb 500 delegats i 300 convidats. Han assistit com a convidats la trobada, que ha homenatjat Nelson Mandela i l’exlíder de Die Linke Lothar Bisky, traspassats recentment, el vicepresident de l’Estat Plurinacional de Bolívia, Álvaro García Pinela, i representants del Partit Comunista de Cuba, del Partit Socialista Unificat de Veneçuela i del Front Polissari.


Font: Coalició Esquerra Unida i Alternativa
Url: http://euia.cat/pagina.php?idp=7625