Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


Encara que previsible, la victòria d’ERC a Catalunya i l’avenç d’ICV-EUiA capgira cap l’esquerra la correlació de forces dels partits a favor del Dret a Decidir. El PSC s’enfonsa sense el sector catalanista. Els pobres resultats de la dreta catalana, tant de CiU com del PP, posen de manifest l’exigència de la societat d’un gir en polítiques socials i aprofundiment democràtic. El lerrouxisme de Ciutadans s’estanca a Catalunya davant la irrupció de Podemos que a Catalunya aconsegueix 117 mil vots.

ERC guanya gràcies al derrotat PSC
La indiscutible victòria d’Esquerra a les eleccions europees, que creix més de 400.000 vots en relació als anteriors comicis europeus, està directament relacionada amb la forta devallada del PSC que cau uns 350.000 vots. Aquesta victòria situa ERC com a primera força política catalana.

CiU en crisi
Tot i haver pujat en vots, el vertiginós creixement d’ERC relega a la coalició de govern a la segona posició. El fluix resultat de CiU, malgrat la crida a la mobilització, i la pèrdua de l’hegemonia en la societat catalana accentua les contradiccions internes de la dreta catalanista que sembla abocada a completa reestructuració dels seus instruments polítics.

El PSC, tocat de mort
L’èxit electoral de la confluència entre ERC i NEC, el sector maragallista sortit dels socialistes, posa en una situació molt compromesa al PSC. La pèrdua de vots en benefici d’ERC a municipis com Terrassa evidencia el fracàs de l’estratègia de l’aparell dirigit per Pere Navarro en la qüestió nacional. Però també evidencia l’absoluta pèrdua de confiança de la classe treballadora en la socialdemocràcia com a representant dels seus interessos.

ICV-EUiA: un creixement insuficient
La candidatura d’ICV-EUiA, a la qual el PCC donàvem suport i en la qual ens representava la camarada Núria Lozano, ha crescut de manera notable, doblant els vots i consolidant-se com a quarta força a Catalunya. El creixement de la coalició és molt destacat a diversos punts del territori, especialment a la ciutat de Barcelona on hem superat en vots al mateix PSC. Tanmateix, aquest creixement no respòn a totes les expectatives, especialment per a EUiA, ja que no hem assolit l’objectiu plantejat i la nostra candidata no ha resultat elegida.

Podemos, una sorpresa fora dels càlculs
La irrupció de Podemos, amb més de 100 mil vots a Catalunya, acaparant un creixement que totes les enquestes donaven a Ciutadans, ha de fer reflexionar al conjunt de l’esquerra catalana sobre la important receptivitat de la societat catalana a un missatge de transformació socialista molt més radical i profund.

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,