Els resultats de les eleccions europees a l’Estat Espanyol posen de manifest el col·lapse del sistema polític espanyol sorgit de la transició. La pèrdua de més de cinc milions de vots entre el dos grans partits espanyols amenaça el sistema bipartidista. L’important creixement d’IU i Podemos deixa en segon terme el creixement del populisme de Ciutadans i UPyD. Bildu es consolida com a segona força a Euskadi.
Cop als principals partits
La caiguda de vots dels principals partits, PP i PSOE és generalitzada a tot l’Estat. Aquest fet afavoreix les formacions més petites i dibuixa un escenari força diferent al dels darrers anys.
La clau nacional a Euskadi i Catalunya
A Euskadi el PNV es manté com a primera força mentre que Bildu es consolida com a segona força. Populars i socialistes queden relegats a un paper molt secundari en la societat basca,
Aquests resultats, juntament amb els resultats de Catalunya evidencien la realitat d’unes dinàmiques nacionals diferenciades de la resta de l’Estat. Tant a Euskadi com a Catalunya els principals partits passen a ser partits nacionals sense referents estatals, que ocupen tot l’espectre polític, de dreta a esquerra, i que són favorables al Dret a Decidir,
Galícia: Anova desplaça al Bloque
El PP es manté com a primera força a Galícia, seguit del PSOE, malgrat la pèrdua de vots d’ambdós. El posicionament centrista del BNG provoca el seu enfonsament en benefici d’Anova, que en aliança amb IU ha tingut un creixement espectacular, i de Podemos, que ha arribat a superar-lo.
Cal seguir treballant des de la base
Els resultats electorals mostren una tendència, el gir de la societat cap a l’esquerra. Tanmateix, la relació de forces està molt lluny encara d’haver derrotat el sistema bipartidista, tal com afirmen alguns. Els resultats actuals fan possible i probable el pacte dels dos grans partits en un futur govern de concentració a Espanya, situació que permetria allargar durant una altra legislatura l’actual estat de coses. Des d’un punt de vista purament electoral, l’esquerra ha de seguir treballant per fer impossible aquest pacte, és a dir, per a forçar un escenari molt més favorable a la classe treballadora des d’on emprendre qualsevol reforma de les institucions. I aquesta tasca s’ha de continuar des de la base, des dels pobles i barris, dels dels centres de treball i d’activitat., organitzant i dotant d’instruments organitzatius a la classe treballadora per a fer sentir la nostra veu, alta i clara.
Etiquetes de comentaris: Eleccions europees, Esquerra Unida, Estat espanyol, EUiA, Europa, Internacional, IU